Doar un comerciant zălăuan anunţă soldări

O singură societate comercială din municipiul sălăjean a anunţat reduceri în perioada soldărilor de toamnă-iarnă, respectiv pentru intervalul 15 ianuarie – 15 februarie. Deşi vânzările cu soldare ajută patronii să „scape”, spre final de sezon, de marfa de pe stoc, prea puţini agenţi economici zălăuani s-au arătat interesaţi, în ultimii ani, să practice soldări.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuala Ghiuruţan, a declarat că, până vineri, a fost depusă doar o notificare de soldare din partea unei firme. „Pentru perioada soldărilor de toamnă iarnă a depus notificare doar societatea comercială Efor SRL, din municipiu, care va face reduceri la marfa din stoc”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, inspectorii Serviciului Corp Control, Privatizare din cadrul primăriei vor verifica în teren respectarea prevederilor OG 99/2000. „Sancţiunile pentru practicarea de soldări fără notificarea autorităţii publice locale se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1000 de lei. Contravenţia nu include şi vânzările promoţionale, care nu trebuie anunţate”, a precizat Ghiuruţan.
Produsele care se pot supune soldării sunt doar cele nealimentare, incluzând confecţii, încălţăminte sau cosmetice. Mai exact, pot fi soldate articolele de îmbrăcăminte, articolele de blănărie-pielărie, confecţiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism, precum şi alte produse care vor fi stabilite prin norme ca făcând parte din categoria produselor sezoniere.
Prin soldare se înţelege vânzarea unor articole la preţuri sub cele de cumpărare, în timp ce reducerile presupun vânzarea la preţuri diminuate faţă de preţul iniţial de vânzare, dat totuşi cu un oarecare adaos comercial.
Anul trecut, tot un singur agent economic, S.C. Zazur-Crist SRL, a anunţat soldări în perioada de toamnă-iarnă. În 2011, niciun comerciant nu a notificat primăria municipală că ar face soldări. Cele mai multe notificări s-au înregistrat în anul 2010, când patru agenţi economici au anunţat autorităţile că vor practica soldări.
Toate anunţurile care conţin cuvântul sold sau soldare trebuie să specifice obligatoriu data de începere a vânzării de soldare şi durata acesteia, precum şi sortimentul de mărfuri supus soldării în cazul în care operaţiunea nu implică toate produsele din magazin.
Magazinele nu pot face aceste vânzări de sold decât în perioadele prevăzute de lege, respectiv 15 ianuarie – 15 aprilie pentru sezonul toamnă-iarnă şi 1 august – 31 octombrie pentru cel de primăvară-vară. În fapt, comercianţii pot practica şi alte forme de vânzare cu preţ redus, în orice perioadă a anului. Se pot efectua vânzări de lichidare, vânzări efectuate în structuri de vânzare, denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică, vânzări promoţionale, vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut şi este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale. În plus, pot fi comercializate la preţuri reduse produsele care nu au fost vândute în termen de trei luni de la aprovizionare, cele susceptibile de o deteriorare rapidă sau a căror conservare nu mai poate fi asigurată până la limita termenului de valabilitate, precum şi articolele al căror preţ de reaprovizionare s-a diminuat.

Leave a Comment